Bir yükü kaldırmak ve taşımak için kullanılan, alttaki çatal kolu yatay ve dikey olarak hareket eden, istifleme araçlarına forklift adı verilir.Forkliftler elektrikli motor veya içten yanmalı motorlalarla çalıştırılır.Forklift gerekli eğitime ve ehliyete sahip kişiler tarafından kullanılır.
Güç Kaynağına göre forklift çeşitleri: Dizel Forkliftler, Elektrikli forkliftler ,Lpg li forkliftler,Akülü (Bataryalı)forkliftler
Yürüyüş sistemine göre forkliftler: Debriyajlı forkliftler :
Motordan gelen dönme hareketini şanzıman,şaft,diferansiyel ve aks aracılığı ile yürütülen forklift çeşitidir.Çalışma sırasında oluşan debriyaj problerinden dolayı artık üretilmemektedir.
Tork konventerli forkliftler :
Motordan alınan hareketi tork konventer,şanzıman,şaft,diferansiyel ve aks kullanılarak tekerleklere iletir. Benzinli,dizel ve lpg li forkliftlerde kullanılır. Şanzımanları hidroliktir ve debriyajlı forkliftlere göre operatör açısından kullanımı kolaylığı vardır.Tork konverter sistemi genel olarak iş makinelerinde de kulanılır.
Hidrostatik forkliftler :
Diğer forkliftler gibi şanzıman, şaft ,diferansiyel elemanları yoktur.Hidrostatik pompa ve hidrostatik motor kullanılmaktadır ,basınçlı hidrolik yağ ile çalışan hidrostatik motorlar gücü direk tekerleklere iletir.Operatör hidroliğe yön veren valfleri kullanarak aracın hareket etmesini sağlar.
Elektrik Motorlu Forkliftler :
Elektrikli forkliftlerde yürüyüş, akü grubundan beslenen elektrik motorlarının tekerleklere akuple bağlanmasıyla sağlanır. Bu şekilde makine elektrik motorlarının döndürme hareketi ile yürüyüş yapmaktadır.